DataFryslân en de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân organiseerden een eerste lunchlezing. Tijdens de lunch werden de geïnteresseerden door Professor Dr. Roberto Zicari meegenomen in de wereld van de ethiek van kunstmatige intelligentie. Zicari is één van Europa’s toonaangevende personen als het gaat om data-ethiek, de oprichter van Frankfurt Big Data Lab en verbonden aan de Universiteit van Frankfurt.
“Wat gebeurt er als zelfrijdende auto’s, die geheel volgens een algoritme werken, falen?” Bij wie ligt dan de verantwoordelijkheid? Wie bepaalt wat goed is en wat niet? Is kunstmatige intelligentie dan niet afhankelijk van de perceptie van een persoon/stuurgroep die de software inregelt? Hoe zijn toepassingen van kunstmatige intelligentie dan te vertrouwen? Een greep uit de vele vragen die centraal stonden in het betoog van Prof. Zicari.
Daarnaast benadrukte Zicari dat hij graag in Living Labs aan de slag gaat met vraagstukken die in de samenleving leven. Daarom kunnen interessante casussen worden aangedragen via DataFryslân. Dit is de eerste lezing in een serie lezingen die DataFryslân zal gaan organiseren. DataFryslân werkt met vele samenwerkingspartners aan het bevorderen van datagedreven werken. In dat kader worden er het hele jaar door ‘podia’ georganiseerd. Dit kunnen lezingen zijn, maar ook labs waar in samenwerkingsverband een vraagstuk onder de loep wordt genomen.
De Rijksuniversiteit Groningen is een samenwerkingspartner van DataFryslân en beide zijn gehuisvest in de Beurs te Leeuwarden. Meer informatie over DataFryslân is te vinden op www.datafryslan.nl. Wilt u in contact komen of heeft u interessante casussen, mail dan naar info@datafryslan.nl.