Heeft Fryslân te maken met een braindrain – en zo ja, welk effect gaat die krijgen op de lokale arbeidsmarkt? Hoe ontwikkelen de loopbaankansen voor mbo’ers in Fryslân zich in vergelijking met die voor hoger opgeleiden? Hoe ziet de arbeidsmarkt in de zorg er in de toekomst uit? Deze thema’s vormden op dinsdag 6 juli in de eerste sessie van het DataFryslân /LAB ‘Morgen werkt het anders: de toekomst van de arbeidsmarkt’ de kapstok voor het onderzoek naar het verhaal dat data kunnen vertellen over de toekomst van de Friese arbeidsmarkt. 

De openingssessie van het /LAB was ook de eerste fysieke bijeenkomst van een DataFryslân data-event sinds Nederland vorig jaar in lockdown ging. Vertegenwoordigers van een brede waaier van organisaties staken voor het eerst in lange tijd letterlijk de koppen bij elkaar om te onderzoeken welke data uit welke bronnen nodig zijn om meer ter weten te komen over de arbeidsmarkt van morgen. “Nu we weer in levenden lijve bij elkaar konden zijn, voelde het echt als een vliegende start”, zegt programmaleider Jan-Daem de Langen. “We hebben nuttige informatie verzameld, de benodigde databronnen geïnventariseerd en nu gaan we broeden op de data die we hebben verzameld en kunnen we een niveau dieper gaan kijken.”  

Aan de start van het /LAB namen vertegenwoordigers deel van FSP, QOP, ROS Friesland, UWV, Friesland College, Provincie Fryslân en de gemeenten Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Leeuwarden en Smallingerland. Na de zomerpauze wordt het /LAB vervolgd in verschillende sessies waarin de hoofdthema’s verder worden uitgediept.  

Meer informatie over de vervolgsessies en planning lees je hier.