Omdat het 17 oktober 2020 Wereldarmoededag is, publiceert DataFryslân de eerste resultaten van haar Armoedemonitor. Deze monitor brengt armoede en de maatregelen daartegen gedetailleerd in kaart voor de provincie Fryslân. Opvallend resultaat: Friesland staat van alle provincies op de vierde plaats als het gaat om huishoudens in armoede. Het gaat om 22.900 Friese huishoudens die een inkomen hebben onder de zogeheten ‘lage-inkomensgrens’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een Friese armoedemonitor is noodzakelijk omdat bij de bestrijding van armoede inkomensgegevens cruciaal zijn. Deze gegevens worden bijgehouden door het CBS maar zijn vanwege wetgeving niet toegankelijk voor de gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van armoede. Gemeenten hebben daardoor geen gedetailleerd beeld van hun armoededoelgroep en kunnen moeilijk meten of armoedemaatregelen effectief zijn.

Om de verbinding te leggen tussen inkomensgegevens en armoedebeleid ontwikkelt DataFryslân in 2020 samen met gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân en het CBS een monitor die inzicht geeft in de Friese armoede. Hierbij wordt gewerkt met microdata van het CBS. DataFryslân mag van deze data gebruik maken omdat het voldoet aan de door CBS gestelde voorwaarden voor statistisch en wetenschappelijk onderzoek.

Deze zogeheten microdata geeft informatie over de inkomens van huishoudens in Friesland, die op geen enkele andere manier bekend is. De inkomensdata wordt gecombineerd met data van gemeenten over het gebruik van ondersteunende regelingen voor inwoners in armoede.

DataFryslân maakt analyses van deze databronnen en komt in het najaar 2020 met inzichten over de samenstelling van de armoedepopulatie in deze gemeenten en het effect en bereik van de regelingen. Welke huishoudens hebben wel recht op het gebruik van een regeling maar maken er geen gebruik van? Is er sprake van verborgen armoede?

De uitkomsten kunnen door de gemeenten worden gebruikt om hun beleid aan te scherpen en meer gericht per doelgroep te communiceren over de regelingen. De bedoeling is dat in 2021 alle Friese gemeenten zijn aangehaakt zodat armoede, de maatregelen daartegen en de effecten in detail in kaart worden gebracht voor de hele provincie Fryslân.

 

  • Bekijk hier de special van DataFryslân voor de Wereldarmoededag 2020 op 17 oktober 2020.
  • Bekijk hier de publicatie in de Leeuwarder Courant op 15 oktober 2020.
  • Bekijk hier de publicatie bij Omrop Fryslân op 15 oktober 2020.
  • Bekijk hier de publicatie in het Friesch Dagblad op 17 oktober 2020