/SIMMERRIGE DEEL 1 – Verre vrienden en goede buren: Wie bezoekt Fryslân?

22 juli 2021

Gastvrijheid begint bij het leren kennen van je gasten. Daarvoor is het onder meer nuttig om te weten waar je gasten vandaan komen. Dat vertelt het onderdeel ‘Type bezoekers’ in het dashboard Toere troch Fryslân. We doen een greep uit wat je daar kunt vinden. 

De cijfers in het dashboard bestrijken een periode van 10 jaar en zijn gebaseerd op gegevens van de populaire reviewsite Tripadvisor. Aan de hand van het aantal recensies dat gebruikers van die site plaatsen, is goed te zien in welke perioden van het jaar de Friezen zich moeten voorbereiden op bezoekers. Dat zijn uiteraard vooral de zomermaanden, waarbij een forse piek te zien is in de zomer van 2018. Geen wonder, want dat jaar stond immers in het teken van Leeuwarden-Fryslân Kulturele Haadstêd. Toch ziet een stad als Leeuwarden elk jaar het hele jaar rond een gestage stroom bezoekers langskomen, terwijl ook de eilanden een meer gespreid bezoekerspatroon laten zien. 

Van de bezoekers uit het buitenland die Fryslân aandoen en de moeite nemen daarover hun ervaringen te delen, zijn de meeste afkomstig uit andere delen van Europa. Vlamingen schrijven verrassend veel reviews over Fryslân, net als Britten. Kijken we naar de populairste toeristenbestemming van Fryslân, Leeuwarden, dan zie je dat de bezoekers van heinde en verre komen: Amerikanen, maar ook Indonesiërs en inwoners van hun Zuidoost-Aziatische buurlanden en zelfs Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Russen daarentegen komen maar zeer zelden langs. 

De Friezen zelf voelen erg weinig behoefte om hun thuisprovincie te verlaten als ze eropuit willen: verreweg het grootste deel van de mensen die in Fryslân recreëren is Fries. Van de bezoekers uit de rest van het land trekken vooral veel Noord- en Zuid-Hollanders graag de Afsluitdijk over voor een bezoek aan Fryslân. Zeeuwen zie je daarentegen zelden in het noorden, terwijl opmerkelijk genoeg van de directe buren de Drenten Fryslân ook grotendeels links laten liggen; samen met Flevolanders en de Zeeuwen zijn ze de hekkensluiters in de bezoekersstatistiek.  

De Friezen die hun vertier in hun thuisprovincie zoeken, doen dat overwegend in gemeenten als Leeuwarden, Súdwest Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke. De Waddenzee steken ze echter niet graag over: de eilanden zijn voornamelijk het domein van bezoekers van verder weg. Terschelling begroet bijvoorbeeld vooral gasten uit Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en ook op de andere eilanden zul je relatief zelden een Fries van het vasteland tegen het lijf lopen. Overigens: Groningers die richting Fryslân trekken, zullen vaker een eiland bezoeken dan het vasteland.  

Let wel: het verzamelen van data van Tripadvisor als bron levert interessante inzichten op, maar is natuurlijk niet zonder nadelen: niet iedereen schrijft immers een review over zijn reiservaringen en bij de mensen die dat wel doen, zijn sommige leeftijdsgroepen oververtegenwoordigd ten opzichte van andere. Toch geeft deze databron een potentieel interessante indicatie van het profiel van de bezoekers die de moeite hebben genomen om te laten weten dat ze hun bezoek aan Fryslân de moeite waard vonden. Op de inhoud van die opgeschreven ervaringen komen we later terug. 

Bekijk hier het onderdeel ‘Type bezoekers op Toere Troch Fryslân en doe je eigen onderzoek.

SIMMERRIGE 2021

Fryslân trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Waar komen die bezoekers vandaan? Waarom kiezen ze juist Fryslân als bestemming, wat doen ze er en waar doen ze dat? Om zulke vragen te kunnen beantwoorden hebben de data scientists van DataFryslân het dashboard Toere Troch Fryslân ontwikkeld. Doel van dit dashboard is om te zijner tijd de gehele ‘klantreis’ van de bezoekers aan Fryslân in beeld te kunnen brengen.

Zie ook

 

DataFryslân brengt Ferfiersearmoed in Fryslân in beeld

DataFryslân brengt Ferfiersearmoed in Fryslân in beeld

8,4 procent van de Friese huishoudens loopt een hoog risico op vervoersarmoede (ferfiersearmoed). Dat zijn 25.714 huishoudens die te maken hebben met een belemmering van hun maatschappelijke, economische of sociale activiteiten doordat zij niet of moeilijk bepaalde...

Lees meer
Ethiek is geen kwestie van lijstjes afvinken

Ethiek is geen kwestie van lijstjes afvinken

Kan het? Mag het? Is het wenselijk? Deze drie simpele vragen kunnen de grondslag vormen voor een ethisch databeleid. Maar is het genoeg? Tijdens het DataFryslân-/Sympodium ‘Data-Ethyk yn Fryslân’ op 13 oktober werden op filosofische en praktische wijze gekeken naar de...

Lees meer
DataFryslân opent Fryske Earmoedatlas

DataFryslân opent Fryske Earmoedatlas

DataFryslân heeft de Fryske Earmoedatlas gepresenteerd, de eerste permanente armoedemonitor voor de provincie Fryslân. In de online dashboards kunnen bestuurders, beleidsmakers, maar ook de Friese burgers zelf de resultaten zien van het grootste en meest...

Lees meer
DataFryslân vraagt om uw datavragen

DataFryslân vraagt om uw datavragen

Vanaf dit jaar kunnen alle Friese (maatschappelijke) organisaties die een datavraagstuk onderzocht willen hebben dat betrekking heeft op Fryslân een aanvraag indienen voor een data-onderzoek door DataFryslân. Uit de aanvragen wordt een selectie gemaakt van de thema’s...

Lees meer