Op donderdag 30 januari 2020 waren op uitnodiging van de provinsje Fryslân elf Nederlandse provincies te gast bij Data Fryslân om meer te weten te komen over de regionale datastrategie van de provincie. De dag werd verzorgd door Fries samenwerkingsverband DataFryslân in het beursgebouw aan de Wirdumerdijk te Leeuwarden. Een veertigtal informatiemanagers en dataspecialisten van provincies in Nederland waren aanwezig bij de bijeenkomst.
Aanleiding voor de bijeenkomst in Friesland was het onderzoek van de ‘werkgroep data’ van het Interprovinciaal Overleg (IPO) waarin alle Nederlandse provincies zijn vertegenwoordigd. Deze werkgroep is onderdeel van de interprovinciale digitale agenda, het landelijke initiatief als hulpmiddel om richting en houvast te geven in hoe provincies moeten omgaan met digitale transitie. De groep bestaande uit informatiemanagers en specialisten verkent voor de eigen provincie de mogelijkheden van provinciale datastrategieën. Die zijn belangrijk voor bijvoorbeeld beter inzicht in economische groei, leefbaarheid en duurzaamheid. Dat Provinsje Fryslân daarbij hoge gooit is af te leiden uit de hoge opkomst. ,,Bij de meeste bijeenkomsten zijn maar en paar provincies aanwezig. Maar hier in Friesland zijn elf van de twaalf provincies vertegenwoordigd’’, aldus organisator Migiel Gloudemans van Provinsje Fryslân.
Regina Bouius-Riemersma, algemeen directeur/secretaris van Provinsje Fryslân, startte de bijeenkomst met een enthousiast verhaal over de oprichtingshistorie van DataFryslân waarbij zij nauw betrokken is geweest. Vooral de verbinding met Kulturele Haadstêd LF2018 en de noodzaak van bestuurlijke samenwerking kwamen daarbij aan bod. De provinsje maakt op deze manier samen met maatschappelijke partners gebruik van technologie om te werken aan de opgaven van de provincie Fryslân.
Rudolf Simons, directeur van DataFryslân, ging daarna in op de noodzaak van een regionale samenwerking op het gebied van data en de lessen die DataFryslân de afgelopen het afgelopen jaar heeft geleerd op dat vlak. Veel vragen werden gesteld over de activiteiten van DataFryslân dat in februari 2020 een jaar bestaat. Dat eerst een experimenteerperiode was afgesproken om uit te proberen of de bedachte strategie zou werken en niet te lang stil te staan bij de organisatievorm wekte belangstelling van de aanwezige managers. Ook de keuze om eerst een zogeheten Friese ‘data community’ te laten groeien voordat technische oplossingen werden ingezet werd als een voorwaarde voor succes bestempeld.
Daarnaast werden verschillende specialistische sessies gegeven door medewerkers van DataFryslân met uiteenlopende onderwerpen zoals ‘langer thuiswonen’ en ‘toerisme in Fryslân’ en de rol van data daarbij.
Foto: Marcel Dekker.