Drie Friese gemeenten gebruiken voor het eerst microdata bij toetsing armoedebeleid

14 december 2020

Gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân hebben als eerste Friese gemeenten zogeheten ‘microdata’ gebruikt om onder meer te kijken naar de effectiviteit van hun armoedebeleid. Omdat de drie gemeenten onderdeel zijn van DataFryslân kregen ze de mogelijkheid hun data te koppelen aan die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

“Dit is de eerste keer dat Friese gemeenten hun beleid toetsen met dit soort data,” zegt Marten Kamphorst de onderzoeker van het CBS die betrokken is bij het project. Bij de bestrijding van armoede zijn inkomensgegevens cruciaal. Deze gegevens worden bijgehouden door het CBS maar zijn vanwege wetgeving normaliter niet toegankelijk voor de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van armoede. Dit omdat het data is die op persoonsniveau is gemeten. Gemeenten hebben daardoor geen gedetailleerd beeld van hun armoededoelgroep en kunnen moeilijk meten of armoedemaatregelen effectief zijn. Om de verbinding te leggen tussen inkomensgegevens en armoedebeleid is DataFryslân samen met gemeenten Leeuwarden, Smallingerland en Súdwest-Fryslân en het CBS een project gestart. Hierbij wordt gewerkt met deze microdata van het CBS.

DataFryslân kan van deze data gebruik maken omdat het voldoet aan de door CBS gestelde voorwaarden voor statistisch en wetenschappelijk onderzoek. Deze voorwaarden zorgen er voor dat de privacy van mensen niet kan worden geschonden. De microdata geeft informatie over de inkomens van huishoudens in Friesland, die op geen enkele andere manier bekend is. De inkomensdata wordt gecombineerd met data van gemeenten over het gebruik van ondersteunende regelingen voor inwoners in armoede.

Analyses
De door DataFryslân gemaakt analyses geven inzicht in de samenstelling van de armoedepopulatie in deze gemeenten en het effect en bereik van de regelingen. Welke huishoudens hebben wel recht op het gebruik van een regeling maar maken er geen gebruik van? Is er sprake van verborgen armoede? De uitkomsten kunnen door de gemeenten worden gebruikt om hun beleid aan te scherpen en meer gericht per doelgroep te communiceren over de regelingen.

De bedoeling is dat in 2021 alle Friese gemeenten zijn aangehaakt zodat armoede, de maatregelen daartegen en de effecten in detail in kaart worden gebracht voor de hele provincie Fryslân.

Bekijk de projectpagina voor de resultaten.

Foto: Wethouder Gea Wielinga (rechts) van gemeente Súdwest-Fryslân krijgt symbolisch de projectresultaten aangeboden door de directeur DataFryslân Rudolf Simons (links).

Zie ook

 

DataFryslân brengt Ferfiersearmoed in Fryslân in beeld

DataFryslân brengt Ferfiersearmoed in Fryslân in beeld

8,4 procent van de Friese huishoudens loopt een hoog risico op vervoersarmoede (ferfiersearmoed). Dat zijn 25.714 huishoudens die te maken hebben met een belemmering van hun maatschappelijke, economische of sociale activiteiten doordat zij niet of moeilijk bepaalde...

Lees meer
Ethiek is geen kwestie van lijstjes afvinken

Ethiek is geen kwestie van lijstjes afvinken

Kan het? Mag het? Is het wenselijk? Deze drie simpele vragen kunnen de grondslag vormen voor een ethisch databeleid. Maar is het genoeg? Tijdens het DataFryslân-/Sympodium ‘Data-Ethyk yn Fryslân’ op 13 oktober werden op filosofische en praktische wijze gekeken naar de...

Lees meer
DataFryslân opent Fryske Earmoedatlas

DataFryslân opent Fryske Earmoedatlas

DataFryslân heeft de Fryske Earmoedatlas gepresenteerd, de eerste permanente armoedemonitor voor de provincie Fryslân. In de online dashboards kunnen bestuurders, beleidsmakers, maar ook de Friese burgers zelf de resultaten zien van het grootste en meest...

Lees meer
DataFryslân vraagt om uw datavragen

DataFryslân vraagt om uw datavragen

Vanaf dit jaar kunnen alle Friese (maatschappelijke) organisaties die een datavraagstuk onderzocht willen hebben dat betrekking heeft op Fryslân een aanvraag indienen voor een data-onderzoek door DataFryslân. Uit de aanvragen wordt een selectie gemaakt van de thema’s...

Lees meer