/SIMMERRIGE DEEL 7 (slot) – De beste van de klas: Fryslân op rapport
2 september 2021

In deze slotaflevering over het dashboard Toere Troch Fryslân kijken we naar de nasleep van elk bezoek: de beoordeling. Op basis van gegevens die de data scientists van DataFryslân hebben verzameld bij de belangrijkste websites waar mensen reviews kunnen plaatsen, kijken we naar het rapportcijfer dat de provincie Fryslân van haar bezoekers krijgt. 

De rapportcijfers zijn gebaseerd op reviews die zijn geplaatst op Booking.com, Zoover, Tripadvisor en Airbnb; allemaal sites waar mensen geboekte en bezochte locaties, accommodaties, activiteiten en restaurants kunnen maken of kraken. In totaal verzamelden onze data scientists om precies te zijn 1.321.293 reviews die specifiek gaan over bezoekers die het over een bezoek aan Fryslân hebben. Van die ruim 1,3 miljoen beoordelingen zijn verreweg de meeste (iets meer dan 1,1 miljoen) afkomstig van Airbnb. Bij Booking lieten 118.376 mensen een beoordeling achter, op Tripadvisor ruim 56.000 en Zoover sluit de rij met bijna 39.000 beoordelingen (de precieze aantallen vind je in het dasboard).

Wat valt er te leren uit die beoordelingen? Wel, allereerst natuurlijk dat Airbnb-gebruikers maar al te graag reviews van hun bezoek achterlaten, terwijl Zoover-gebruikers zich daar aanzienlijk minder vaak mee bezighouden. Net zoals Zoover-gebruikers zich minder bezighouden met Leeuwarden; waar van alle reviews de meeste gaan over die gemeente (met Súdwest-Fryslân als goede tweede), schrijven Zoover-reviewers het meest over Ameland, gevolgd door Terschelling. Over Datumadiel wordt het minst geschreven op alle onderzochte sites; tenzij men het specifiek over activiteiten wil hebben – dan scoren Opsterland en Weststellingwerf net wat lager.

Dat over sommige gemeenten minder wordt geschreven, wil niet zeggen dat ze slechter worden beoordeeld: Zoover-gebruikers die hun ervaringen in Datumadiel delen, geven de gemeente gemiddeld een beoordeling van 4 sterren (van maximaal 5). Sterker nog, de gemeente staat als tweede op de ranglijst van beoordelingen, gemeten naar het aantal uitgedeelde sterren in alle onderzochte reviews van alle bronnen; alleen Smallingerland wordt hoger beoordeeld. Zoeken we specifiek naar reviews over restaurants, met Tripadvisor als bron, dan blijkt dat Achtkarspelen kennelijk de beste restaurants heeft; het is de enige gemeente die in die categorie van de Tripadvisor-reviewers 5 sterren krijgt. Overnachtingen zijn dan weer prettiger in Datumadiel, vinden de Tripadvisor-gebruikers, hoewel het volgens hen ook in Opsterland en Achtkarspelen fijn overnachten is; alle drie deze gemeenten krijgen 5 sterren.

Of je nu selecteert op accommodaties, activiteiten, overnachtingen of restaurants, Fryslân wordt door haar bezoekers vrijwel altijd positief beoordeeld: het gemiddelde cijfer voor bezochte accommodaties in heel Fryslân is een 4,6 (het maximum is 5). Maar welke gemeente krijgt van alle bezoekers die de moeite hebben genomen een review te schrijven het hoogste gemiddelde cijfer? Het is een gedeelde eerste plaats: Smallingerland en Dantumadiel krijgen beide gemiddeld een 4,88. Ze worden op de voet gevolgd door Harlingen, met een 4,8. De laagst gewaardeerde gemeenten? Opmerkelijk genoeg zijn dat twee populaire Waddeneilanden: Ameland (4,38) en hekkensluiter Vlieland (4,32).

In het dashboard kun je zelf op basis van de verschillende databronnen en categorieën dieper graven in de kennis die meer dan 1,3 miljoen beoordelingen kunnen opleveren. Wil je nog meer te weten komen over het toerismedasboard, de data science die erachter zit of zoek je samenwerking? Neem dan contact op met DataFryslân.

Met deze laatste aflevering is deze zomerserie rond. Maar het thema Toerisme blijft natuurlijk een van de speerpunten van DataFryslân. In dat kader organiseren wij op 16 september het /PODIUM ‘Airbnb als databron: kans of bedreiging?’. Op basis van de bij Airbnb verzamelde data hebben onze data scientists onderzocht of het mogelijk is om te kunnen voorspellen waar en wanneer het druk wordt in Fryslân. In dit /PODIUM tonen ze hoe je een voorspelmodel bouwt en vergelijken ze de voorspellingen daarvan met de werkelijke stand van zaken. Daarnaast bespreekt dr. Egbert van der Zee, sociaal geograaf en medewerker van de Universiteit Utrecht, de discussie rond de opkomst van Airbnb. Als specialist op het gebied van de ‘accommodatiedeeleconomie’ duidt hij de rol en betekenis van Airbnb met behulp van objectieve, wetenschappelijke onderzoeksgegevens. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

SIMMERRIGE 2021

Fryslân trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Waar komen die bezoekers vandaan? Waarom kiezen ze juist Fryslân als bestemming, wat doen ze er en waar doen ze dat? Om zulke vragen te kunnen beantwoorden hebben de data scientists van DataFryslân het dashboard Toere Troch Fryslân ontwikkeld. Doel van dit dashboard is om te zijner tijd de gehele ‘klantreis’ van de bezoekers aan Fryslân in beeld te kunnen brengen.