Onder invloed van data is de arbeidsmarkt sterk in beweging. Op tal van arbeidsgerelateerde vlakken verandert de maatschappij ingrijpend, onder meer door demografische ontwikkelingen, de voortschrijdende invloed van automatisering en robotisering, de trend naar meer inclusiviteit en groeiende concurrentie op de arbeidsmarkt in een wereld zonder harde landsgrenzen.  

In een interview met de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), in maart van dit jaar, ging Ingrijd Thijssen, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW in op de veranderingen op de arbeidsmarkt na de coronacrisis: “Voor corona wisten we al dat er heel veel banen gaan veranderen of verdwijnen door technologische ontwikkelingen, de digitalisering en de energietransitie. Daar komen gelukkig veel nieuwe banen voor in de plaats. Zo’n miljoen tot anderhalf miljoen mensen moeten de komende jaren geholpen worden naar ander werk. Dat vraagstuk is door de coronacrisis versneld. Wat we voor de coronacrisis ook al wisten, is dat er een betere balans tussen vast en flex moet komen. In vergelijk met andere landen hebben wij wel erg veel flex. Vooral aan de basis van de arbeidsmarkt leidt dat tot problemen. Daar zie je dat mensen in flexibele banen terechtkomen, daardoor geen inkomenszekerheid hebben en makkelijk hun baan weer verliezen. Ook dat probleem is extra zichtbaar geworden door de coronacrisis.” 

Maar dat is nog maar een deel van het verhaal. De vergrijzing neemt toe, een nieuwe generatie werknemers betreedt de arbeidsmarkt en neemt daar nieuwe eisen over werk en werkomstandigheden mee naartoe. Onderzoek laat zien dat wereldwijd 375 miljoen werknemers nieuwe skills zullen moeten leren om hun veranderende baan uit te kunnen voeren. Specifiek voor Nederland wordt er verwacht dat circa 2 miljoen fte’s van functie of baan moeten veranderen. Dat is een aandeel van maar liefst 23 procent. De mate waarin die ontwikkelingen in Nederland regionaal zullen uitpakken verschilt waarschijnlijk ook nog eens sterk. Het is, kortom, belangrijk de vele, vaak met elkaar verbonden bewegingen op de arbeidsmarkt van morgen te kunnen duiden. Hoe kunnen data helpen ons op de ontwikkelingen voor te bereiden? 

Daarover gaat het in dit /LAB. We onderzoeken de gevolgen die gelijktijdige ontwikkelingen als vergrijzing en de groeiende vraag naar zorg en robotisering hebben op de Friese arbeidsmarkt. Provincie, gemeenten en de private sector willen voorbereid zijn. Het ontbreekt alleen aan scenario’s over de regionale economische ontwikkeling. Wat vertellen de data van vandaag ons over de arbeidsmarkt van morgen? In dit /LAB worden verschillende soorten datasets met elkaar verbonden om eerste antwoorden op deze vragen te vinden.  De bijeenkomsten richten zich op (data)professionals die zich bezighouden met de arbeidsmarkt en eenieder die vanuit data of inhoud kan bijdragen.  

Wanneer
1 juli 2021 t/m 9 september 2021. Slotpresentatie: donderdag 2 september 2021.
Projectperiode: w26 t/m w36 (2021). /LABS bestaan uit 2 á 3 sessies van een dagdeel op een vast tijdstip. Er worden multidisciplinaire teams gevormd die zich bezighouden met deelaspecten van het onderzoek. Elk team geeft een slotpresentatie van de bevindingen. Fysieke bijeenkomst is op uitnodiging. Deze sessie is ook digitaal te volgen. De link naar de stream volgt na aanmelding.

Aanmelden
Meer info en aanmelden? Klik hier.