“Er komen steeds minder techneuten bij, het oplossen van storingen wordt lastiger. Maar er valt in de toekomst wel steeds meer regen.” Steffen Jorritsma, directeur van Mous Waterbeheer uit Balk, wil maar zeggen dat een gedegen en efficiënt waterbeheer in de toekomst alleen nog maar belangrijker wordt dan het al is. Onderzoeken hoe data kunnen helpen storingen in rioolgemalen te voorkomen is daar een belangrijk onderdeel van. En dat is wat de deelnemers aan het /Lab Predictive maintenance rioolgemalen van DataFryslan drie dagen lang hebben gedaan.
Op 15 april presenteerden de deelnemers hun bevindingen, onder het toeziend oog van burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen – de gemeente die nauw betrokken was bij de organisatie van dit /Lab. De belangrijkste conclusie: ja, data kunnen zeker helpen storingen in rioolgemalen te voorkomen. Maar nu nog niet: er zijn nog veel meer data nodig om een goed voorspellend model te kunnen bouwen en die data moeten komen uit veel meer bronnen dan er tijdens het /Lab voorhanden waren. Maar duidelijk is geworden welke data dat zijn en waar die idealiter vandaan zouden moeten komen: “Dit /Lab is een mooie aanzet om andere gemeenten op te roepen hun data op dit gebied te delen: met data over miljarden storingen om te kunnen analyseren, wordt het voorspellen van storingen wél mogelijk”, zegt Jan-Peter Reumerman, directeur van I-Real, maker van onder meer het Smart Waterbeheersysteem.
Het /Lab leverde weliswaar nog geen werkend voorspellingsmodel op, maar wel een prachtresultaat, vindt Patrick Leenstra, gegevensanalist bij de gemeente Heerenveen. “Wij zijn al vier jaar lang bezig om te kijken hoe we meer en beter gebruik kunnen maken van de schat aan data waarover we beschikken. Een van de thema’s is: wat is er nodig om iets over de toekomst te kunnen zeggen? Dit /Lab heeft ons heel veel geleerd over hoe je een optimale onderzoeksvraag stelt, wat je aan data nodig hebt om die vraag te kunnen beantwoorden, hoe je die data verzamelt en inventariseert en hoe je die data moet duiden. Dat je dat samen doet met mensen uit verschillende disciplines, waaronder mensen met waardevolle praktijkkennis van het onderwerp waarop je je richt, is enorm waardevol. Die aanpak zorgt ervoor dat mijn collega’s en ik onze organisatie veel beter kunnen adviseren op het gebied van datagedreven werken en data science.”
Het /Lab Predictive maintenance rioolgemalen was het eerste in een serie van 24 kennisevents die DataFryslân in 2021 organiseert. Daaronder vanaf mei 7 /Labs. Houd www.datafryslan.nl in de gaten voor data en informatie.