DataFryslân update – data-events deze maand
8 maart 2022

Met ingang van vandaag geven we je elke eerste week van de maand een update over de data-events je de komende weken van ons mag verwachten. Bovendien krijgen onze nieuwe data-events voortaan Friese titels, zoals het een Friese coöperatie betaamt. De eerste vind je hieronder.

24 maart /HUB-event ‘Iensume planeet Fryslân’
Veel toeristen bezoeken Fryslân gewapend met een reisboek in hun koffer of rugzak. Hun ervaringen met de Friese cultuur vormen vaak de input voor een volgende editie of vinden hun weg naar het internet. In het /HUB-event ‘Iensume planeet Fryslân’ focust DataFryslân op de toeristische hotspots van Friesland door deze data en teksten van het internet te verzamelen en deze geautomatiseerd – op basis van taxonomieën uit reisboeken – te analyseren. De tekstanalyse wordt op een kaart geprojecteerd waardoor er een uniek beeld van Fryslân ontstaat en het mogelijk wordt vrijelijk door de perspectieven van de toeristen te browsen. Die kaart wordt gepresenteerd op 24 maart: Fryslân anders beleefd, op basis van data.

29 maart: vervolg /LAB ‘Gezocht: ruimte voor de energietransitie’
Deze maand vindt ook de tussentijdse sessie van het /LAB ‘Gezocht: ruimte voor de energietransitie’ plaats. Tijdens deze tweede sessie van dit /LAB (dat startte op 16 februari), duiken de deelnemers in de informatie die de data scientists hebben verzameld naar aanleiding van de verschillende definities van energiearmoede die zij hebben uitgewerkt. De verzamelde datasets en de tussenresultaten worden aan een nader onderzoek ontworpen en samen met de deelnemers verder verkend. In aansluiting op dit belangrijke thema volgt op 7 april het /PODIUM energiearmoede, waarin Peter Mulder, onderzoeker bij TNO, vertelt over een landelijk onderzoek naar de aard, omvang en regionale spreiding van de energiearmoede in Nederland.

Kijk hier voor meer informatie over onze data-events. Aanmelden kan via onze aanmeldpagina.