Hebben we in de vorige afleveringen van deze serie gekeken naar wie er interesse hebben in Fryslân als toeristische bestemming en naar welke informatie over de provincie men op zoek is, ditmaal kijken we naar de fase ‘waarin’ en de plek ‘waar’ wordt geboekt.  

Dat doen we aan de hand van data die afkomstig is van twee populaire boekingssites: Airbnb en Booking.com. De eerste is een wereldwijd platform waarop particulieren een kamer, appartement of woning kunnen aanbieden als vakantieverblijf. Booking.com is een internationale website waarop wereldwijd commerciële én particuliere accommodaties worden aangeboden. Beide sites zijn populair, worden veel gebruikt en kunnen dus een mooie indicatie geven van het aantal (vakantie)accommodaties in Fryslân.  

De cijfers in ons dashboard worden regelmatig geüpdatet, maar we pakken wat voorbeelden over de cijfers van het coronajaar 2020. Daaruit valt veel te leren. Bijvoorbeeld dat er over die periode 3.118 accommodaties in Fryslân te vinden zijn op Airbnb. De meeste daarvan zitten niet, zoals je misschien zou verwachten, in de gemeente Leeuwarden (dat er 370 telt), maar in Súdwest-Fryslân, met als zwaartepunt Sneek en Bolsward – in die gemeente is er keuze uit 636 locaties. In de gemeente Dantumadiel worden de minste accommodaties aangeboden: 24 stuks. Daaronder ook één van de twee voormalige kerken van het dorp Rinsumageest, omgebouwd tot luxueus verblijf voor tien personen – dat valt te zien door op het kaartje in het dashboard over een locatie te gaan, waarna de informatie daarover verschijnt.   

Kijken we naar particulier aangeboden accommodaties op de Waddeneilanden, dan blijkt dat Ameland en Terschelling het grootste aanbod hebben op Airbnb, met elk 181 locaties. Op Vlieland zijn het er 60 en daarmee is dat eiland hekkensluiter qua aanbod. 

Wat het moment van boeken betreft zijn er duidelijke pieken aan te wijzen in de momenten waarop boekers hun locatie naar keuze willen vastleggen. Op Ameland zien we dat mensen die in de eerste week van augustus op het eiland willen verblijven, hun accommodatie al 29 weken van tevoren boeken, dus al in oktober van het voorgaande jaar. Bezoekers die rond de meivakantie naar Ameland willen, boeken al in juli van het jaar ervoor; logisch, want de bezoekmomenten zijn juist de perioden waarin de beschikbaarheidsgraad van de accommodaties het laagst is. Gemiddeld boeken bezoekers hun verblijf op het eiland zo’n 15 weken vooraf. In Dantumadiel ligt dat gemiddelde met 10 weken een stuk lager, maar zijn de pieken ook hoger: mensen die in die gemeente willen verblijven rond de meivakantie, halverwege juni of rond de jaarwisseling, boekten in 2020 respectievelijk ruim een jaar, of een dik half jaar van tevoren. 

Uit onze bij Booking.com verzamelde data blijkt dat op die site minder accommodaties in Fryslân te vinden zijn dan bij Airbnb: 1.168 stuks, met Ameland als koploper (78), gevolgd door Súdwest-Fryslân (56). Die chique kerk in Rinsumageest staat ook op Booking.com, als een van de aangeboden locaties in de gemeente Dantumadiel (het is natuurlijk onvermijdelijk dat op Airbnb en Booking.com soms dezelfde accommodaties worden aangeboden). Boeiend detail is dat de eerder genoemde kerk in Rinsumageest de gemiddelde prijs voor locaties in Dantumadiel aardig opstuwt, met zijn prijs van 700 euro per nacht. Bij Booking.com bedraagt de gemiddelde accommodatieprijs over de hele provincie 128 euro, in Dantumadiel stopt de teller pas bij 210,83. In ons dashboard kun je zelf meer feiten en cijfers uitzoeken en combineren over het Friese accommodatieaanbod, gebaseerd op de data van Airbnb en Booking.com 

Airbnb komt overigens uitgebreid terug in het eerstvolgende ‘/PODIUM – Airbnb als databron: kans of bedreiging?’ dat op het data-eventprogramma van DataFryslân staat. Daar staat dit het verhuurplatform centraal. Dr. Egbert van der Zee, sociaal geograaf en medewerker van de Universiteit Utrecht, is specialist op het gebied van de zogeheten ‘accommodatiedeeleconomie’. Hij duidt de rol en betekenis van Airbnb met behulp van gegevens verkregen uit zijn wetenschappelijk onderzoek. Donderdag 16 september 2021, 15.00 uur. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.  

SIMMERRIGE 2021

Fryslân trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Waar komen die bezoekers vandaan? Waarom kiezen ze juist Fryslân als bestemming, wat doen ze er en waar doen ze dat? Om zulke vragen te kunnen beantwoorden hebben de data scientists van DataFryslân het dashboard Toere Troch Fryslân ontwikkeld. Doel van dit dashboard is om te zijner tijd de gehele ‘klantreis’ van de bezoekers aan Fryslân in beeld te kunnen brengen.