– PERSBERICHT –

Gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland treden toe tot DataFryslân

Leeuwarden, 6 november 2023
Leeuwarden, 6 november 2023 - Met de ondertekening van de Deelnemersovereenkomst op 18 oktober 2023 zijn de gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland lid geworden van coöperatie DataFryslân. Het merendeel van de Friese gemeenten is nu lid van de coöperatie die tot doel heeft om menselijke- en kunstmatige intelligentie te ontwikkelen op basis van Friese data.
Volgens DataFryslân-directeur Rudolf Simons is met de toetreding van deze drie gemeenten een groot en belangrijk deel van de provincie lid geworden van de coöperatie. Het is een mooie en belangrijke stap in de samenwerking. ,,Door gezamenlijk en op ethische wijze data in te zetten wordt op een slimmere manier, op basis van feiten, informatie vertaald naar maatschappelijke behoeften die de leefomgeving ten goede komen.”

Ook de drie burgemeesters zijn blij met de samenwerking. Burgemeester André van de Nadort van Weststellingwerf. ,,Besluiten nemen op basis van data is de toekomst. Door lid te worden van DataFryslân krijgt gemeente Weststellingwerf toegang tot een schat aan Friese data die direct ten goed komt aan de gemeente.'' Volgens burgemeester Jack Werkman van Ooststellingwerf zijn gemeenten allemaal uniek in de wijze waarop zij besluiten nemen. ,,Kunstmatige intelligentie die ontwikkeld is op basis van Friese normen en waarden is daarbij van onschatbare waarde. Dat is wat DataFryslân onze gemeente brengt.''

Burgemeester Andries Bouwman van Opsterland: ,,Vooral de manier waarop DataFryslân ethische overwegingen maakt bij het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie geeft vertrouwen. Het feit dat nagenoeg alle Friese gemeenten betrokken zijn geeft dat ook.'' De toetreding van deze drie gemeenten geeft opnieuw een boost aan de rol van DataFryslân als facilitator van strategisch samenwerken aan de digitale transformatie van de provincie Fryslân. De publieke dienstverlening wordt verbeterd, bestuur en besluitvorming wordt gebaseerd op objectieve data en we streven er actief naar dat iedereen in de provincie eigenaar blijft van zijn eigen data. De essentie van de coöperatie is dat de verschillende maatschappelijke organisaties met die doelen voor ogen intensief samenwerken.

Naast deze drie gemeenten zijn ook gemeenten Leeuwarden, Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, Smallingerland en Heerenveen lid van DataFryslân.

Woning in gemeente Waadhoeke. Foto: Marieke Balk.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Meer informatie?

DataFryslân is een coöperatie met de volgende leden:

De Friesland

De Friesland

november 2023 Nee./PODIUM. Geen. Ntb. Ntb. Geen. Geen.Geen.

Provinsje Fryslân

Provinsje Fryslân

februari 2019 Ja./HUB Drs. Arjan SchepersAlgemeen Directeur Provinsje Fryslân Mark StuijtAdviseur Provinsje Fryslân Berend TirionAdviseur Provinsje Fryslân Diederik Scepter (februari 2019 - december 2021) Regina Bouius (februari 2019 - juni 2022) Geen.Geen.

Gemeente Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden

februari 2019 Ja./HUB Drs. Eelke de JongBestuursvoorzitter DataFryslânVoorzitter ALV DataFryslânGemeentesecretaris Gemeente Leeuwarden Gijs ScholtenWethouder gemeente Leeuwarden Elsbeth van HaselenHoofd Informatiemanagement Mr. Ir. Reindert Hoek (februari 2019)...

Gemeente Súdwest-Fryslân

Gemeente Súdwest-Fryslân

februari 2019 Ja./HUB Drs. Kristiaan StrijkerPenningmeester DataFryslânGemeentesecretaris gemeente Súdwest-Fryslân Michiel RietmanWethouder gemeente Súdwest-Fryslân Rob JanssenTeammanager Informatiemanagement Pieter Zondervan (februari 2019  - december 2021)...

Gemeente Smallingerland

Gemeente Smallingerland

februari 2019 Ja./HUB Siebren van den BergSecretaris bestuur DataFryslânGemeentesecrataris gemeente Smallingerland Sipke HoekstraWethouder gemeente Smallingerland Janine KoningTeammanager Informatiemanagement Jelmer Mulder (februari 2019 - december 2021) Geen.Geen.

Rijksuniversiteit Groningen

Rijksuniversiteit Groningen

februari 2019 Ja./HUB Prof. Dr. Anne BeaulieuAletta Jacobs chair of Knowledge InfrastructuresDirector of the Data Research Centre at Campus Fryslan Prof. Dr. Andrej ZwitterDean Campus Fryslân Dr. Oscar GstreinProgramme Director Campus Fryslân Jouke de Vries (februari...

NHL STENDEN

NHL STENDEN

februari 2019 Ja./HUB Drs. Peter MulderDirecteur NHL Stenden Erica SchaperBestuursvoorzitter van NHL Stenden Frank GortProgrammamanager NHL Stenden Soon Hee Santema (februari 2019 - december 2021) Geen.Geen.

Planbureau Friesland

Planbureau Friesland

februari 2019 Ja./HUB Geen Geen Dr. Marijn MolemaBijzonder hoogleraar Regionale Vitaliteit & Dynamiek Jornt OzengaRaad van Toezicht FSPGemeentesecretaris van gemeente Lelystad(2019 - 2023) Drs. Ingrid de VegteDirecteur/Bestuurder FSP(2019 - 2023) Geen.Geen.

Gemeente Waadhoeke

Gemeente Waadhoeke

mei 2022 Ja./LAB Geen. Jeroen IJkemaGemeentesecretaris gemeente Waadhoeke Jan-Daem de LangeTeammanager Informatiemanagement Geen. Geen.Geen.

ROS Friesland

ROS Friesland

Mei 2022 Nee./PODIUM Geen Sandra ScherstraDirecteur ROS Friesland Jildou de JongAdviseur Geen. Geen.Geen.

Tresoar

Tresoar

September 2019 Nee./PODIUM Geen. Arjan DijkstraDirecteur Tresoar Olav KwakmanTeammanager ICT Geen. Geen.Geen.

Elkien

Elkien

September 2019 Nee./HUB Drs. Peter van er WegDirecteur/bestuurder Elkien Geen. Roel VuursteenTeammanager Informatiemanagement Geen. Geen.Geen.