Leeuwarden, 5 mei 2023 – Samen met de gemeente Smallingerland, zorgorganisatie De Friesland, de GGD Fryslân, Sociaal Domein Fryslân en Planbureau Friesland gaat DataFryslân de zorgbehoefte in Fryslân gedetailleerd in kaart brengen. Daarvoor wordt niet alleen uitgebreid dataonderzoek gedaan, maar wordt ook de hulp van de Friezen zelf ingeroepen. De aftrap van dit unieke project is op 9 mei.
Er komen tal van uitdagingen op de zorg in Fryslân af; veel daarvan zijn bekend (vergrijzing, hogere zorgkosten, personeelstekorten), maar veel is ook nog onzeker. Toch is het zaak nu al actie te ondernemen om de zorg en ondersteuning voor Friese inwoners ook in de toekomst kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden. Daar zijn niet alleen harde cijfers voor nodig, maar ook de inbreng van de Friezen zelf: wat vinden zij belangrijk in de zorg? Wat missen ze aan de zorg? Wat willen ze de beleidsmakers meegeven voor hun onderzoek? Die drie vragen gaan de onderzoekers voorleggen aan de Friese bevolking.
De antwoorden worden meegenomen in de creatie van het ‘regiobeeld’ van de zorg dat voor Fryslân wordt opgesteld. Dat is een uitvloeisel van het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat alle Nederlandse zorgregio’s verplicht om uiterlijk halverwege 2023 de verzekerde zorg in hun regio gedetailleerd in kaart te hebben gebracht. In Fryslân is zorgverzekeraar De Friesland/Zilveren Kruis daarvoor verantwoordelijk, samen met de gemeente Smallingerland.
Op basis van een basisbeeld, aangereikt door het RiVM, waarin alle relevante landelijk beschikbare zorgdata zijn opgenomen, gaan de regionale zorgpartijen deze data nader aanvullen, verdiepen en duiden om te komen tot maatwerk waarin de Friese context en knelpunten voor de provincie in kaart worden gebracht.
De Friesland heeft DataFryslân gevraagd om dit regiobeeld op te stellen en te duiden, ondersteund door De Friesland, de gemeente Smallingerland, GGD Fryslân, sociaal Domein Fryslân en Planbureau Fryslân.
De aftrap voor het project wordt gegeven op dinsdag 9 mei, met een presentatie waarin de deelnemende partijen hun plan van aanpak voorleggen tijdens de bestuurstafel van Seker en Sûn (een samenwerkingsproject over zorg en welzijn binnen de provincie Fryslân. Zie ook sekersun.frl). Vanaf die dag wordt ook op de website van DataFryslân input gevraagd van de Friezen – niet alleen mensen die in de zorg werkzaam zijn, maar ook de Friese burger zelf, immers de afnemer (en deels financier) van die zorg.
“We plaatsen vanaf 9 mei gedurende een week een vragenformulier op onze website waarop iedereen die dat wil kan reageren”, zegt Bas van de Meulen, die namens DataFryslân als projectleider optreedt. “Op die manier willen we waardevolle informatie vergaren die niet alleen gebaseerd is op bijvoorbeeld demografische ontwikkelingen, wet- en regelgeving of gegevens over zorgfaciliteiten en de bereikbaarheid daarvan voor de Friese burger, maar ook over wat mensen die werken in de zorg en degenen die deze zorg afnemen zélf ervaren en verbeterd zouden willen zien. Daarmee geven we de data ook een menselijk gezicht, en dat is juist bij dit thema natuurlijk essentieel.”
Het regiobeeld van de zorg in Fryslân wordt eind juni gepresenteerd.