Data scientist Jetty Komrij

Bouwen aan een slim coronadashboard
Een onderzoeksteam van verschillende Nederlandse universiteiten krijgt een half miljoen euro van de overheid om een slim coronadashboard te ontwikkelen dat kan voorspellen waar lokale oplevingen kunnen plaatsvinden. De eerste versie van het dashboard is al gebouwd en de verwachtingen zijn hooggespannen voor wat betreft de inzichten die het gaat geven. Jetty Komrij is onderdeel van het team van ict-dienstverlener Ilionx dat onder anderen werkt aan het model. Daarnaast werkt zij ook bij DataFryslân.

“Ik heb de meeste tijd besteed aan het bouwen van het feitelijke dashboard. Anderen waren dan weer verantwoordelijk voor de voorspellende algoritmen of het koppelen van de data. Voor dit project werk ik samen met wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven, University Twente, Universiteit Utrecht en de dataspecialisten van Mezuro. Het is voor mij een nieuwe ervaring om met zo veel wetenschappers samen te werken. In zo’n groot team heeft iedereen een eigen specialisme: epidemiologie of werken met gedragsdata. Erg mooi zo veel invalshoeken!”

“Nu de eerste versie van het dashboard klaar is gaan we meer verschillende databronnen gebruiken in ons model zodat we kunnen voorspellen waar Covid-19-besmetting gaan plaatsvinden. Daarvoor is het nodig om een verbinding te leggen tussen de data die verplaatsingen van mensen in kaart heeft gebracht, actuele besmettingen en gedrag. Historische besmettingsdata hebben we van het RIVM.Gedragsdata krijgen we uit de coronaradar-app.”

“We hebben al contact met verschillende veiligheidsregio’s om te kijken waar zij precies behoefte aan hebben. We willen ons model daar zo goed mogelijk op aanpassen. In principe doen we dit met de veiligheidsregio’s Groningen en Twente. Maar binnenkort spreek ik ook met de Veiligheidsregio Fryslân. Misschien dat zij ook interesse hebben?”

“De komende tijd blijf ik betrokken bij dit project. We gaan ons inzetten om ons model verder te verbeteren en om de achterliggende techniek robuust te maken zodat onze voorspellingen goed ingezet kunnen worden in de strijd tegen Corona. Gelukkig kan ik mijn werk aan het dashboard goed combineren met de onderzoeken die ik voor DataFryslân doe.

TEKST: DATAFRYSLÂN. GRAFIEK: ILIONX. FOTO: MARIEKE BALK. GEPUBLICEERD: 21 oktober 2020.

Share This