/LAB: Stikstof snuffelje
Het stikstofdossier heeft grote maatschappelijke consequenties, en niet alleen vanwege de gevolgen van het stikstofbeleid voor de agrarische sector, waarbij boeren mogelijk moeten worden uitgekocht of hun veestapel moeten uitdunnen.
Ook de industrie kan bijvoorbeeld niet verder bouwen omdat milieuvergunningen niet meer worden verleend en natuurgebieden verliezen aan biodiversiteit door een surplus aan stikstofneerslag. In alle gevallen staat of valt een adequate aanpak met modelmatige berekeningen van de stikstofproblematiek. Daarvoor is het noodzakelijk dat er een betere methode komt voor het meten van stikstofneerslag. In dit /LAB onderzoeken we de ontwikkeling en toepassing van goedkope, maar betrouwbare sensoren die het mogelijk moeten maken om het aantal meetpunten sterk uit te breiden om zo te komen tot grootschaliger metingen van de stikstofdepositie in een veel fijnmaziger meetnetwerk.
1-4-2023 t/m 30-6-2023. Slotpresentatie: 8 juni 2023.
Over
PARTNERS
Elkien, Campus Fryslân, Fries Sociaal Planbureau (FSP), Gemeente Leeuwarden, Gemeente Ooststellingwerf, Gemeente Opsterland, Gemeente Smallingerland, Gemeente Súdwest-Fryslân, Gemeente Waadhoeke, Gemeente Weststellingwerf, NHL Stenden, Provincie Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ROS Friesland, Tresoar
PLANNING
1-4-2023 t/m 30-6-2023. Slotpresentatie: 8 juni 2023. /LABS zijn data-experimenten waar vanuit meerdere organisaties multidisciplinair aan wordt gewerkt.

MEEDOEN?
Mee innoveren? Zoek contact met de verantwoordelijke programmaleider Bas van der Meulen en bespreek de mogelijkheden. DataFryslân werkt graag samen met jouw organisatie.

DATAVRAAG?
Een vraag over de data of de gebruikte technieken? Maak contact met Carlos De Matos Fernandes de senior data scientist die de lead heeft in dit traject.
AANMELDEN
Klik hier om je aan te melden voor onze data-evenementen.