/LAB: Hoe voorkom je dat de ouderenzorg veroudert?
Hoe bieden we de vergrijzing in Fryslân in de toekomst het hoofd? Hoe krijgen gemeenten, zorgverzekeraars en zorgkantoor meer inzicht in de sturingsmogelijkheden waarmee de balans tussen de draagkracht en draaglast onder thuiswonende ouderen kan worden versterkt?
Rondom de zorg speelt een groot aantal actuele thema’s. Denk aan vergrijzing, bevolkingskrimp, zorggroei en -kosten, enzovoort. Voor gemeenten lijken de financiële tekorten leidend ten aanzien van beleid en visie, maar veel andere partijen stellen dat een focus op financiële beheersing het zicht ontneemt op de sociale langeretermijnvraagstukken die om integrale aandacht vragen. Deze behoefte aan inzicht en overzicht is het meest urgent in de velden waar zorg en ondersteuning versnipperd zijn over uiteenlopende domeinen en vanuit verschillende wettelijke kaders wordt geboden. De zorg en ondersteuning aan thuiswonende ouderen is hiervan waarschijnlijk het beste voorbeeld. In regio’s waar krimp, vergrijzing en ontgroening om aandacht vragen, is dit vraagstuk zeer urgent.
Aan inzicht en overzicht ontbreekt het vaak, mede doordat data, kennis en expertise ook versnipperd zijn. In dit /Lab willen we in een reeks van ontwerpgerichte sessies met betrokken stakeholders vanuit DataFryslân toewerken naar een Fries Venster Thuiswonende Ouderen. Daarin willen we alle (sturings)relevante gegevens over de veranderende leefsituatie van ouderen, hun gebruik en vraag naar zorg en ondersteuning in beeld brengen. We sluiten aan bij de ervaringen die eerder in Noardeast Fryslân zijn opgedaan. Het ‘venster’ zal gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoor, zorgaanbieders en woningcorporaties integraal inzicht moeten geven in de draagkracht en draaglast van thuiswonende ouderen, zodat zij daar in hun beleid voor zorg en ondersteuning op kunnen aansluiten. Hiermee krijgen zij bovendien zicht op de sturingsruimte die zij kunnen gebruiken om het voorzieningengebruik te beïnvloeden.
7 september 2021 t/m 17 september 2021. Slotpresentatie: 23 september 2021.

Klik hier en ontdek wat Fryslân heeft opgestoken van het '/LAB: Hoe voorkom je dat de ouderenzorg veroudert?'.
Over
PARTNERS
Actiz, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Fries sociaal Planbureau (FSP), Friese wooncorporaties, Gemeente Dantumadiel, Gemeente De Fryske Marren, Gemeente Harlingen, Gemeente Heerenveen, Gemeente Leeuwarden, Gemeente Smallingerland, Gemeente Súdwest-Fryslân, Gemeente Waadhoeke, Lifelines, NHLStenden, Ouderenorganisaties Fryslân, Provincie Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen, ROS Friesland, RUG/campus fryslân, Veiligheidsregio Fryslân, Vektis, Vereniging Friese Gemeenten (VFG), Zorgaanbieders Fryslân.
PLANNING
7 september 2021 t/m 17 september 2021. Slotpresentatie: dinsdag 23 september 2021. /LABS bestaan uit 2 à 3 sessies van een dagdeel (of meerdere dagen/dagdelen) op een vast tijdstip. Er worden multidisciplinaire teams gevormd die zich bezighouden met deelaspecten van het onderzoek. Elk team geeft een slotpresentatie van de bevindingen.

MEEDOEN?
Ook innoveren? Zoek contact met de verantwoordelijke programmaleider Jan-Daem de Langen en bespreek de mogelijkheden. DataFryslân werkt graag samen met jouw organisatie.

DATAVRAAG?
Een vraag over de data of de gebruikte technieken? Maak contact met Frits de Roos de data scientist die de lead heeft in dit traject.
AANMELDEN
Klik hier om je aan te melden voor onze data-evenementen.