“Met nog nat haar stond ik eind maart voor de uitgang van het zwembad. Telefoon! De sollicitatiecommissie had besloten dat ik Programmaleider Sociaal werd bij DataFryslân. Hoera! En.. Oh jee!”
“Dit is niet alleen ingewikkeld veld, maar ook een heel breed veld dat per partij verschillend afgebakend wordt. Let ook op de haakjes om domein, het gaat niet alleen om het Sociaal Domein, maar ook om de trends die ermee samenhangen. Trends zoals vergrijzing en langer thuis wonen, verstedelijking met als tegenhanger krimp en technologische ontwikkelingen. Dat is een aardig pakketje. ”
“De meeste mensen hebben waarschijnlijk nog nooit van het Sociaal Domein gehoord. Tot een aantal jaren terug had ik dat ook niet. Dat klonk als iets vaags en geitenwollensokkerigs. Ik hou van concreet en strakke resultaten. Maar dit is een maatschappelijk relevant veld waar het handig gebruik van data veel impact kan hebben. Daarom neem ik de complexiteit op de koop toe en ga ik aan de slag. Dit doe ik niet alleen. Samen met de inhoudelijk experts van onze partnerorganisaties en een prachtig team van datascientists gaan we aan de slag om te kijken hoe we met de beschikbare data en inzichten concrete resultaten kunnen boeken.”
“Simpel gezegd gaat het in het Sociaal Domein om mensen die ondersteuning nodig hebben en niet terug kunnen vallen op hun eigen netwerk. Dat kunnen jongeren en ouders met opvoedvragen zijn, mensen die (soms tijdelijk) hulp in het huishouden nodig hebben of mensen die hun weg niet kunnen vinden op de arbeidsmarkt. De ondersteuning vanuit gemeenten is over het algemeen gericht op het voorkomen van problemen en het vroegtijdig inzetten van hulp en zorg om zo zwaardere vormen van zorg en langdurige problematiek te voorkomen. Als er zwaardere vormen van (langdurige) zorg nodig blijken te zijn valt dit vaak binnen het zorg- en medisch domein. Zo zijn er nog veel meer partijen die zich in dit veld bewegen en (soms onbewust) ontzettend veel data verzamelen. Zij kunnen veel aan elkaars data en inzichten hebben.”
“Door samen beschikbare data in kaart te brengen, blinde vlekken te identificeren en gebruik te maken van de talloze nieuwe mogelijkheden op het gebied van dataverzameling en -analyse kunnen we steeds meer stukjes van de puzzel ‘Sociaal (Domein)’ in kaart brengen. Al puzzelend kunnen we zo steeds beter inspelen op huidige demografische veranderingen en de gevolgen hiervan in de toekomst.”
“Ik ben ontzettend blij met de oprichting van DataFryslân en denk dat we samen hele mooie dingen kunnen doen! Ben je nieuwsgierig of heb je inzichten waarvan je denkt.. Die moet je horen! .. laat het me weten. Ik ben bereikbaar via miranda.visser@datafryslan.nl”.
Dr. Miranda Visser is gepromoveerd socioloog. Zij is Programmaleider Sociaal bij DataFryslân en onderzoeker bij het Fries Sociaal Planbureau,
Tekst: Wendy van den Daal. Foto: Marcel Dekker.